Angst en onzekerheid
Oorzaken en reacties
Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben:
Het kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Het kan daarbij ook zijn dat je hond als jonge pup het angstige gedrag van zijn moeder heeft geïmiteerd. Dit komt niet zo vaak voor.
Vaker wordt angst veroorzaakt door een slechte inprenting en/of socialisatie in de eerste 6 maanden van zijn leven. Dit kan er toe leiden dat je hond angstig is geworden (en zal blijven) voor allerlei situaties en dingen waar hij geen kennis mee heeft kunnen maken in de eerste maanden van zijn leven.
· Een derde reden waarom honden angstig kunnen zijn is door één of meerdere traumatische ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ernstig gevecht met een andere hond of een al dan niet opzettelijke mishandeling.
Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie). Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen. Zij hebben geleerd dat de aanval de beste verdediging is.
Vluchten geeft je hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Vluchten houdt de angst of paniek van je hond in stand. Hij zal nooit leren om met de situatie om te gaan, maar zal deze altijd blijven ontwijken. Je moet dus voorkomen dat je hond kan vluchten door hem aan de riem te houden. Op die manier geef je de hond ook steun, omdat hij via de riem met je verbonden is. Als een hond zich bedreigd voelt en angstig is en hij kan niet vluchten, dan kan hij gaan dreigen en uiteindelijk angstagressie vertonen en uitvallen.
Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.
Steunen, beschermen, daadkrachtig zijn en vrolijk.
Honden voelen dezelfde gevoelens van angst als mensen. Maar anders dan mensen, zullen honden ook altijd hun gevoelens van vrees en angst uitten.
Angst negeren is kortzichtig
Vaak wordt het advies gegeven om je hond volledig te negeren als hij ergens bang voor is, want als je aandacht geeft dan beloon je de angst. Maar bij angst moet een hond steun krijgen van zijn baas. Jij moet je als leider opstellen (zoals aangegeven is in de eerste omgangsregel) en je hond steunen en beschermen. Als je hond op jou kan bouwen, dan zal hij jou aanvaarden als leider en zal hij bij angst of onraad naar jou toe komen. Als je zijn angsten negeert, dan zal je hond als hij los is bijvoorbeeld wegvluchten als er buiten iets gebeurt.
Niet troosten bij angstig gedrag.
Wat je nooit moet doen is je hond troosten als hij bang is. Als je een hond troost, dan ziet en hoort hij alleen dat je vriendelijk en belonend klinkt. Je beloont je hond dan onbedoeld voor zijn angstige gedrag. En daarmee bevestig je dat dat het gedrag is wat je graag van de hond wilt zien. Belonen van gedrag leidt tot herhaling en intensivering van dat gedrag. Je hond zal dus steeds vaker en heftiger angstig gedrag laten zien.
Wel vrolijk en kordaat zijn.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt "kom op, stel je niet aan". En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen. Wanneer je op dat moment met je stem beloont, zorg er dan voor dat je oprecht vrolijk klinkt en dus niet geruststellend/troostend.
Spelen en belonen
Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje. Dan beloont je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt. En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt. Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers. Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer "gedraagt". Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends
Zo kun je met de angst van je hond omgaan. Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden. Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past. Neem je hond en zijn angst serieus. Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider. Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen.
Angstig gedrag binnen
De meest voorkomende problemen die veroorzaakt kunnen worden door angst zijn het bevuilen van je huis, vernielzucht, ontsnappingsgedrag (graven bij deuren en ramen), huilen en blaffen en in het ergste geval kan de hond zichzelf verwonden.
Als je een hond in huis krijgt die zich angstig gedraagt, geef hem dan als eerste de gelegenheid om zich op zijn gemak te gaan voelen. Hij weet nog niet dat jij de leiding hebt en dat hij ook werkelijk op jou kan steunen. Dat moet hij allemaal eerst nog ervaren.
Laat je hond gewoon met rust als hij onder een kast of een stoel is gekropen. Laat hem daar maar zitten en rol af en toe eens iets lekkers naar hem toe terwijl je vrolijk tegen hem praat. Blijf daarbij op een goede afstand van je hond.
Laat zijn halsband steeds om, zodat je alleen zijn riem eraan hoeft te klikken als je hem wilt gaan uitlaten. Neem je hond uitsluitend mee naar buiten om hem zijn behoefte te laten doen. Doe dit zo dicht mogelijk bij huis. Raak je hond alleen aan om hem zijn riem om te doen, maar aai hem niet. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je gelijk weer naar binnen. Laat hem steeds uit op dezelfde plaats, zodat die plek in ieder geval bekend wordt voor hem en hij zich daar kan ontspannen en ontlasten. Binnen laat je hem weer met rust en laat je hem desnoods weer wegkruipen als hij dat wil.
Het stukje lekkers dat je iedere keer naar hem toerolt, laat je iedere keer een klein stukje verder bij hem vandaan terechtkomen. Ga ook een aantal keren per dag op de grond zitten met een boek of een tijdschrift terwijl je het lekkers naar hem toerolt. Zo kan je hond ervaren dat jouw aanwezigheid geen bedreiging is. Rol het stukje lekkers op een gegeven moment zo, dat het in de buurt van jou blijft liggen. Als hij voorzichtig een poging doet om het te komen halen, kijk dan niet naar hem maar praat zachtjes maar wel vrolijk tegen hem. Het kan een tijdje duren maar op een gegeven moment wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn angst en zal je hond bij je komen kijken. Praat alleen rustig en vrolijk tegen hem en raak hem niet aan. Laat hem maar kijken en laat hem maar weer terugvluchten, hij zal steeds sneller en langer naar je toekomen.
Let op!. Vanaf het moment dat je hond zich wat vrijer door het huis gaat bewegen, ga je hem ook meteen beperken in zijn privileges. Hoe dit moet kun je terugvinden in de omgangsregels. Jolanda heeft al veel honden zien veranderen van angstige, bange honden in dominante, bijtende honden. De baasjes waren dan blij dat hun hond eindelijk onder de tafel of stoel vandaan kwam en de hond mocht vervolgens alles. Dus let erop dat je je hond gewoon als hond blijft behandelen en dat je hem niet gaat vereren alsof hij een koning is.
Angstig gedrag buiten
Als je hond binnen eenmaal over zijn angst heen is en zich op zijn gemak voelt, dan kun je buiten verder gaan. Wandel in het begin kleine blokjes rondom je eigen straat en maak dat blokje elke week een stukje groter. Zo leert je hond zijn omgeving goed kennen. Mocht hij onverhoopt ontsnappen en vluchten, dan kan hij in ieder geval de weg naar huis terugvinden. Het is een goed teken als je hond achter je knie blijft lopen. Beloon hem daarvoor, want dat is een teken dat hij jou als zijn leider aanvaart.
Als je hond stopt met lopen, dan is er iets dat zijn aandacht trekt of wat hij eng vindt. Zoek dan uit waar hij naar kijkt. Het is nu het handigste als je je hond aan een flexlijn of lange lijn vast hebt. Als het een stilstaand voorwerp is wat je hond eng vindt, loop er dan zelf naar toe terwijl de flexilijn/lange lijn uitrolt. Raak het voorwerp waar hij bang voor is aan en praat ondertussen vrolijk tegen je hond. Moedig hem aan om ook eens te komen kijken en iedere stap in de richting van het voorwerp is een beloning waard. Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten tegen een hond en denken dat andere mensen denken dat ze gek geworden zijn. Maar de mensen in je omgeving hebben niet te maken met een angstige hond en waarschijnlijk vinden ze het juist leuk dat je zo met je hond bezig bent. Laat ze verder maar denken wat ze willen.
Praat op vrolijke toon tegen je hond: "Vindt je dit eng? Maar dat is helemaal niet eng. Zullen we eens samen gaan kijken? Kijk ik loop er vast naar toe. Zie je er gebeurt gewoon helemaal niets."
Ga bij het voorwerp op je hurken zitten en rol iets lekkers naar de hond toe en praat verder: "Zie je wel, als je dichterbij komt gebeurt er ook niets. Kom maar eens kijken"
Ook nu zal op een gegeven moment zijn nieuwsgierigheid het winnen van zijn angst en zal je hond dichterbij komen. De eerste keer doe je over een voorwerp misschien wel 3 dagen voordat hij het echt durft gaan te bekijken. Maar je zult zien dat je hond naarmate hij meer vertrouwen krijgt in jou, hij ook steeds sneller naar een voorwerp toe zal komen. Als hij bij het voorwerp is, dan ga je dat natuurlijk uitgebreid met hem onderzoeken. Geef er eens een klap op en beloon je hond meteen daarna. Ook als hij schrikt. Doe dat nog een paar keer zodat je hond weet dat hij beloont wordt na het geluid en niet voor zijn schrikreactie.
Door het op deze manier aan te pakken bouw je aan een sterke band met je hond. Hij zal steeds meer vertrouwen in je krijgen. Als jij iets durft en je roept je hond, dan kan hij met een gerust hart ook gaan kijken. Hij vertrouwt er op den duur op dat jij voor hem beslist wat goed voor hem is. Dit heeft natuurlijk even tijd nodig. Want net als bij mensen hebben honden tijd nodig om over een traumatische ervaring heen te komen. Maar laat je hond niet aan zijn lot over en probeer hem te helpen over zijn angsten heen te komen en het vertrouwen in jou te krijgen
Terug
Oorzaken en reacties
Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben:
Het kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Het kan daarbij ook zijn dat je hond als jonge pup het angstige gedrag van zijn moeder heeft geïmiteerd. Dit komt niet zo vaak voor.
Vaker wordt angst veroorzaakt door een slechte inprenting en/of socialisatie in de eerste 6 maanden van zijn leven. Dit kan er toe leiden dat je hond angstig is geworden (en zal blijven) voor allerlei situaties en dingen waar hij geen kennis mee heeft kunnen maken in de eerste maanden van zijn leven.
· Een derde reden waarom honden angstig kunnen zijn is door één of meerdere traumatische ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ernstig gevecht met een andere hond of een al dan niet opzettelijke mishandeling.
Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie). Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen. Zij hebben geleerd dat de aanval de beste verdediging is.
Vluchten geeft je hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Vluchten houdt de angst of paniek van je hond in stand. Hij zal nooit leren om met de situatie om te gaan, maar zal deze altijd blijven ontwijken. Je moet dus voorkomen dat je hond kan vluchten door hem aan de riem te houden. Op die manier geef je de hond ook steun, omdat hij via de riem met je verbonden is. Als een hond zich bedreigd voelt en angstig is en hij kan niet vluchten, dan kan hij gaan dreigen en uiteindelijk angstagressie vertonen en uitvallen.
Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.
Steunen, beschermen, daadkrachtig zijn en vrolijk.
Honden voelen dezelfde gevoelens van angst als mensen. Maar anders dan mensen, zullen honden ook altijd hun gevoelens van vrees en angst uitten.
Angst negeren is kortzichtig
Vaak wordt het advies gegeven om je hond volledig te negeren als hij ergens bang voor is, want als je aandacht geeft dan beloon je de angst. Maar bij angst moet een hond steun krijgen van zijn baas. Jij moet je als leider opstellen (zoals aangegeven is in de eerste omgangsregel) en je hond steunen en beschermen. Als je hond op jou kan bouwen, dan zal hij jou aanvaarden als leider en zal hij bij angst of onraad naar jou toe komen. Als je zijn angsten negeert, dan zal je hond als hij los is bijvoorbeeld wegvluchten als er buiten iets gebeurt.
Niet troosten bij angstig gedrag.
Wat je nooit moet doen is je hond troosten als hij bang is. Als je een hond troost, dan ziet en hoort hij alleen dat je vriendelijk en belonend klinkt. Je beloont je hond dan onbedoeld voor zijn angstige gedrag. En daarmee bevestig je dat dat het gedrag is wat je graag van de hond wilt zien. Belonen van gedrag leidt tot herhaling en intensivering van dat gedrag. Je hond zal dus steeds vaker en heftiger angstig gedrag laten zien.
Wel vrolijk en kordaat zijn.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt "kom op, stel je niet aan". En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen. Wanneer je op dat moment met je stem beloont, zorg er dan voor dat je oprecht vrolijk klinkt en dus niet geruststellend/troostend.
Spelen en belonen
Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje. Dan beloont je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt. En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt. Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers. Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer "gedraagt". Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends
Zo kun je met de angst van je hond omgaan. Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden. Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past. Neem je hond en zijn angst serieus. Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider. Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen.
Angstig gedrag binnen
De meest voorkomende problemen die veroorzaakt kunnen worden door angst zijn het bevuilen van je huis, vernielzucht, ontsnappingsgedrag (graven bij deuren en ramen), huilen en blaffen en in het ergste geval kan de hond zichzelf verwonden.
Als je een hond in huis krijgt die zich angstig gedraagt, geef hem dan als eerste de gelegenheid om zich op zijn gemak te gaan voelen. Hij weet nog niet dat jij de leiding hebt en dat hij ook werkelijk op jou kan steunen. Dat moet hij allemaal eerst nog ervaren.
Laat je hond gewoon met rust als hij onder een kast of een stoel is gekropen. Laat hem daar maar zitten en rol af en toe eens iets lekkers naar hem toe terwijl je vrolijk tegen hem praat. Blijf daarbij op een goede afstand van je hond.
Laat zijn halsband steeds om, zodat je alleen zijn riem eraan hoeft te klikken als je hem wilt gaan uitlaten. Neem je hond uitsluitend mee naar buiten om hem zijn behoefte te laten doen. Doe dit zo dicht mogelijk bij huis. Raak je hond alleen aan om hem zijn riem om te doen, maar aai hem niet. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je gelijk weer naar binnen. Laat hem steeds uit op dezelfde plaats, zodat die plek in ieder geval bekend wordt voor hem en hij zich daar kan ontspannen en ontlasten. Binnen laat je hem weer met rust en laat je hem desnoods weer wegkruipen als hij dat wil.
Het stukje lekkers dat je iedere keer naar hem toerolt, laat je iedere keer een klein stukje verder bij hem vandaan terechtkomen. Ga ook een aantal keren per dag op de grond zitten met een boek of een tijdschrift terwijl je het lekkers naar hem toerolt. Zo kan je hond ervaren dat jouw aanwezigheid geen bedreiging is. Rol het stukje lekkers op een gegeven moment zo, dat het in de buurt van jou blijft liggen. Als hij voorzichtig een poging doet om het te komen halen, kijk dan niet naar hem maar praat zachtjes maar wel vrolijk tegen hem. Het kan een tijdje duren maar op een gegeven moment wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn angst en zal je hond bij je komen kijken. Praat alleen rustig en vrolijk tegen hem en raak hem niet aan. Laat hem maar kijken en laat hem maar weer terugvluchten, hij zal steeds sneller en langer naar je toekomen.
Let op!. Vanaf het moment dat je hond zich wat vrijer door het huis gaat bewegen, ga je hem ook meteen beperken in zijn privileges. Hoe dit moet kun je terugvinden in de omgangsregels. Jolanda heeft al veel honden zien veranderen van angstige, bange honden in dominante, bijtende honden. De baasjes waren dan blij dat hun hond eindelijk onder de tafel of stoel vandaan kwam en de hond mocht vervolgens alles. Dus let erop dat je je hond gewoon als hond blijft behandelen en dat je hem niet gaat vereren alsof hij een koning is.
Angstig gedrag buiten
Als je hond binnen eenmaal over zijn angst heen is en zich op zijn gemak voelt, dan kun je buiten verder gaan. Wandel in het begin kleine blokjes rondom je eigen straat en maak dat blokje elke week een stukje groter. Zo leert je hond zijn omgeving goed kennen. Mocht hij onverhoopt ontsnappen en vluchten, dan kan hij in ieder geval de weg naar huis terugvinden. Het is een goed teken als je hond achter je knie blijft lopen. Beloon hem daarvoor, want dat is een teken dat hij jou als zijn leider aanvaart.
Als je hond stopt met lopen, dan is er iets dat zijn aandacht trekt of wat hij eng vindt. Zoek dan uit waar hij naar kijkt. Het is nu het handigste als je je hond aan een flexlijn of lange lijn vast hebt. Als het een stilstaand voorwerp is wat je hond eng vindt, loop er dan zelf naar toe terwijl de flexilijn/lange lijn uitrolt. Raak het voorwerp waar hij bang voor is aan en praat ondertussen vrolijk tegen je hond. Moedig hem aan om ook eens te komen kijken en iedere stap in de richting van het voorwerp is een beloning waard. Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten tegen een hond en denken dat andere mensen denken dat ze gek geworden zijn. Maar de mensen in je omgeving hebben niet te maken met een angstige hond en waarschijnlijk vinden ze het juist leuk dat je zo met je hond bezig bent. Laat ze verder maar denken wat ze willen.
Praat op vrolijke toon tegen je hond: "Vindt je dit eng? Maar dat is helemaal niet eng. Zullen we eens samen gaan kijken? Kijk ik loop er vast naar toe. Zie je er gebeurt gewoon helemaal niets."
Ga bij het voorwerp op je hurken zitten en rol iets lekkers naar de hond toe en praat verder: "Zie je wel, als je dichterbij komt gebeurt er ook niets. Kom maar eens kijken"
Ook nu zal op een gegeven moment zijn nieuwsgierigheid het winnen van zijn angst en zal je hond dichterbij komen. De eerste keer doe je over een voorwerp misschien wel 3 dagen voordat hij het echt durft gaan te bekijken. Maar je zult zien dat je hond naarmate hij meer vertrouwen krijgt in jou, hij ook steeds sneller naar een voorwerp toe zal komen. Als hij bij het voorwerp is, dan ga je dat natuurlijk uitgebreid met hem onderzoeken. Geef er eens een klap op en beloon je hond meteen daarna. Ook als hij schrikt. Doe dat nog een paar keer zodat je hond weet dat hij beloont wordt na het geluid en niet voor zijn schrikreactie.
Door het op deze manier aan te pakken bouw je aan een sterke band met je hond. Hij zal steeds meer vertrouwen in je krijgen. Als jij iets durft en je roept je hond, dan kan hij met een gerust hart ook gaan kijken. Hij vertrouwt er op den duur op dat jij voor hem beslist wat goed voor hem is. Dit heeft natuurlijk even tijd nodig. Want net als bij mensen hebben honden tijd nodig om over een traumatische ervaring heen te komen. Maar laat je hond niet aan zijn lot over en probeer hem te helpen over zijn angsten heen te komen en het vertrouwen in jou te krijgen
Terug